Jouw fietsaccu winterklaar
Zelfs een fietsaccu kan wel een beetje liefde gebruiken. Zeker in de donkere maanden. Daarom geven we jou 6 tips waarmee jouw fietsaccu in optimale conditie houdt tijdens de wintermaanden!
6 tips die het bloed (lithium) van je fietsaccu sneller laten stromen..
Tip 1
Leg een fietsaccu nooit leeg weg als je stalen ros een tijdje op stal gaat. Zorg ervoor dat er altijd minimaal 50% lading in de accu zit als je de accu opbergt. Dit voorkomt diepontlading van de accu en dus: onherstelbare schade.
Tip 2
Een accu moet regelmatig ontladen en opgeladen worden om in conditie te blijven. Als de fiets even niet wordt gebruikt, controleer dan regelmatig hoeveel lading er nog in zit en laad deze eventueel weer iets bij.
Tip 3
Als het koud en nat is, is het niet verstandig om de accu buiten of in de schuur op te laden. Laat de accu eerst op kamertemperatuur komen voordat je begint met opladen. Als je fietsaccu aan de lader ligt, kun je deze beter niet vergeten. Want dan ligt oververhitting op de loer. En oververhitting verkort de levensduur van een accu. Dus, accu vol? Ontkoppelen!
Tip 4
Door vocht en kou kan de kwaliteit (en dus levensduur) van de accu snel achteruitgaan. Berg een accu daarom droog op, het liefst bij een temperatuur tussen de 10 en 20 graden. Blijft je fiets buiten? Haal dan wel de accu eraf en berg deze overdekt op.
Tip 5
Een fietsaccu is over het algemeen (spat)waterdicht. Anders zou een fietsaccu kansloos zijn in ons land. Maar mocht de accu nat of vochtig zijn geworden, is het raadzaam de accu eerst op kamertemperatuur te laten drogen, om schade te voorkomen.
Tip 6
Heeft je E-bike in de winter een kleinere actieradius dan in de zomer? Dat is goed mogelijk. Door de kou presteren de cellen in de accu minder goed dan bij warmer weer. Normaal gesproken zal de accu dan sneller leeg zijn. Dus wil je in de winter een ritje maken, laat de accu dan even op kamertemperatuur komen. Kleine moeite, groot bereik.